Cykelresor till natursköna Cypern

Cykelsemester på Cypern

 

På många semesterorter om i Europa har det byggts upp stor verksamhet kring just cykelturism och Cypern är inget undantag. Cypern är en underbar ö i Medelhavet mellan Turkiet och Grekland och är ett populärt semestermål för sol och badresor. Här talas både grekiska och turkiska, beroende på vilken del av Cypern som du reser till. De flesta svenska resenärer åker till den grekcypriotiska delen.

Cyperns sagolikt vackra landskap och mängder av sevärdheter ger utgör denna vackra ö till en perfekt destination för en spännande och skön cykelresa. Cypern har ett skönt medelhavsklimat som gör ön till en året runt destination men skall man iväg på en cykelresa är det kanske bäst att undvika de varmaste sommarmånaderna. Hösten och våren på Cypern anpassar sig bäst för cykelresor då det är lite svalare och grönskan står i blom.

 

Mångsidiga landskap att utforska på Cypern

 

En cykelresa passar alleles utmärkt om man är intresserad av en mer aktiv resa än att bara ligga på stranden och sola. Cykelsemester ger möjligheter att se sig runt, upptäcka underbara landskap och få lite motion samtidigt. Cykelresor till Cypern har blivit väldigt populärt eftersom ön erbjuder fantastiska cykelrutter och vandringsleder med mångsidiga och otroligt vackra landskap att utforska.

Cypern är rikt på såväl växt- och djurliv som historiska kulturskatter och det finns mängder av fantastiska naturområden att utforska. Vill man hålla sig nära stranden så rekommenderas att åka till den idylliska staden Paphos där man kan cykla vid kusten och samtidigt blicka ut över det glittrande blå medelhavet.

 

 

Vid kusten av Paphos har man möjlighet att göra flera stopp på vägen för att beundra olika historiska sevärdheter och kanske ta en lunch vid någon mysig cypriotisk Taverna eller varför inte packa med en picknick korg för att avnjuta den på en klippa eller strand på vägen.

I närheten av Paphos hittar man även Aphrodites klippa och vackra vandringsleder som kan vara spännande att uppleva. Vill man vara extra äventyrlig så kan man åka upp till de ståtliga Troodosbergen för en rofylld cykeltur uppe i bergen som ligger i mitten av ön och där det även går att ta sig en skidtur under vinterhalvåret.

Förutom vandringsleder och vacker natur så finns det även en mängd olika sevärdheter att utforska i Troodosbergen som idylliska små byar, kyrkor och kloster som hör till Unescos Världsarv samt en mängd trevliga cypriotiska tavernor, vin- och olivodlingar och en mängd annat som är värt att uppleva.

Almyra

Almyra Hotel ligger bara 5 minuters promenad från Pafos hamn och omges av en tropisk trädgård med utsikt över Medelhavet. Här bor du i rum med gratis Wi-Fi. Hotellet har 4 sötvattenspooler och ett spa. Almyras rymliga, luftkonditionerade rum har fönster från golv till tak, balkong eller terrass med utsikt över trädgården eller Medelhavet. Alla rum har även satellit-TV, minibar och värdeskåp.

Guidade cykelresor på Cypern

 

Cypern har varit bebott sedan flera tusen år före Kristus och har därför en lika gammal kultur som både Grekland och Turkiet. Utgrävningar har visat att det fanns aktivitet på ön redan ca 9000 år f. Kr. och delar av Cypern är deklarerat som världsarv av Unesco. Det finns planerade cykelutflykter med svensk guide från till exempel staden Gime i Norra Cypern. Dessa delar av Cypern har inte blivit mycket exploaterade av turism, utan det är ett relativt ostört område man gör utflykterna i. Här finns antika lämningar att titta på, fridlysta jättesköldpaddor som man kan få chansen att se och klassiska olivodlingar.

Ett känt turistmål är den gamla korsriddarborgen Kantara. Cykelutflykter av denna typ tar ca en vecka och man övernattar på mysiga hotell längs vägen och äter god mat på olika restauranger. Möjlighet till att bada, sola och ta det lugnt finns inbyggt i programmet. De fridlysta världsberömda jättesköldpaddorna finns bland annat på Karpazhalvön, där de lägger sina ägg. Ett annat resmål kan vara den antika staden Salamis, som en gång var en mycket mäktig stad

Bra att veta då man åker på cykelresa till Cypern

 

• Maten är överlag bra var du än hamnar på Cypern och mathållningen liknar mycket den grekiska och turkiska.

• När du förbereder en cykelsemester ska du se till att ha bra vattenflaskor som du fyller på inför varje etapp. Det kan gå åt mer vätska än vad man tror.

• Ta med en bra cykelpump också. Reser du i guidat sällskap finns troligen pump och annan utrustning med, men är du av den mer självständiga typen bör du tänka på både pump och lagningsmaterial om en punktering skulle uppstå.

• På vissa sträckor får man åka buss istället för att cykla, men arrangören tar hand om det praktiska.

• Man reser med flyg från Sverige till Larnacas flygplats och därifrån går buss till den ort och hotell man har bokat. Sedan reser du hem med flyget igen.

Du kan bada i Medelhavet, men bli inte fast på samma plats en hel vecka, utan passa på att prova cykelturism om du inte har gjort det tidigare. Cypern fungerar mycket bra som cykelland och åtminstone delvis är Cypern relativt opåverkat av turismen, vilket man får uppleva på cykelturerna.