Cykelresor till vackra Kroatien

Cykelsemester i Kroatien

 

En cykelsemester är ett perfekt alternativ för den som vill njuta av det vackra landskapet i Kroatien och samtidigt ha möjlighet till en aktiv semester. En möjlighet finns till en annorlunda reseupplevelse med chans att besöka charmiga byar och vackra kulturbyggnader. Tempot kan anpassas till ressällskapet då åker med eller om du åker på egen hand, helt upp till dig hur du vill utforma din cykelresa.

Du behöver inte vara en atlet för att njuta av en cykelsemester, utan resorna erbjuds ofta med olika svårighetsgrader. Korta sträckor per dag i en enkel terräng ger en avkopplande resa som passar för de flesta. Längre sträckor per dag i en kuperad terräng ger en mer utmanande resa som ställer högre krav på konditionen. Man väljer svårighetsgrad, tempo och längd på cykelresan helt själv och det gör att man har möjlighet att anpassa cykelresan helt efter vad man är ute efter av sin cykelsemester i Kroatien.

Kroatiens vackra och omväxlande naturmiljöer förgyller cykelresan

 

Kroatien är välkänt för sin vackra naturmiljö och sitt rika kulturarv. Det finns gott om städer med en fin arkitektur och små charmiga byar ute på landsbygden. Längst kusten mot Adriatiska havet finns det flertalet cykelleder som lämpar sig bra för en cykelsemester. Ett populärt alternativ för att turista i Kroatien är att kombinera cykel med båt och skapa en reseupplevelse utöver det vanliga.

Det går alldeles utmärkt att besöka någon av de många turistvänliga öarna i den kroatiska skärgården, samtidigt som man kan bo bekvämt i en hytt med egen dusch och WC. Under dagarna cyklar man i kuststäder och på öar och upplever landet Kroatien ifrån dess bästa sida. Det finns mycket att se och göra i Kroatien och landet är mycket välanpassat för cykelsemester med olika teman, svårighetsgrad och längd.

Hotel Adria

Hotel Adria ligger i Gruz, 2,5 km från Dubrovniks gamla stadsdel. De flesta rummen har en balkong med utsikt över Elafitiöarna och Lapadbukten. Här finns gratis Wi-Fi och fri parkering. Luftkonditionering och platt-TV med satellitkanaler finns i alla Adrias rum. Väggarna är målade i en ljus mockanyans, gardinerna är vita och de rymliga badrummen har vitt och blått kakel.

Vilka aktiviteter går att göra under en cykelsemester i Kroatien?

 

Cykelsemestrar arrangeras med fördel i kustområden. Det ger goda möjligheter till sol och bad. I Kroatien finns det även en del nationalparker och relativt orörda naturområden. Att cykla genom en nationalpark eller ett vackert naturområde är ett hett tips. Glöm heller inte bort att uppleva den lokala kulturen. Kroatien har gott om sevärdheter i form av historiska städer och kulturbyggnader.

Genom att använda sig av en kunnig guide under resan, går det att inkludera många kulturupplevelser. Ett annat måste är att prova på lokal mat och dryck. I kuststäderna finns det gott om restauranger, pubar och caféer. Vissa väljer att besöka en bondgård eller en vinodling. Detta kan vara ett sätt att komma närmare lokalbefolkningen och ger spännande möten.

Klimat och klädsel

 

Kroatien har ett ganska behagligt klimat, men detta kan variera en hel del i perioden mellan maj och oktober. Före avresan är det bra att läsa en prognos för den aktuella reseperioden och anpassa sin klädsel. Vissa restauranger uppskattar om man har en vårdad klädsel. Trots att det är en cykelsemester kan det därför vara bra att ha med annan klädsel än för cykling. Kroatiens stränder är i regel ganska steniga. Ett par hela badskor är rekommenderat att ta med sig.

Beträffande cyklingen är det bättre att cykla i riktiga skor än i sandaler. En del mindre vägar är steniga. Cyklar som tillhandahålls genom en arrangör av cykelsemestrar har ofta inga cykelväskor. Då är det bra med en bekväm ryggsäck. Tänk på att ta med en vattenflaska. Det är viktigt att fylla på med vätska under en cykelsemester, inte minst under varmare dagar.